top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJarichje Moeshart

Vallen en opstaan


Degenen onder jullie die denken dat therapeuten nooit iets (mogen) hebben, hebben een utopische voorstelling van de gang van zaken. Toegegeven, het is nog wel een taboe. Maar: wij zijn ook maar mensen, met onze eigen blinde vlekken en terugkerende thema’s. Zelf heb ik er ook een poos mee geworsteld, met de vraag wanneer je nu uiteindelijk klaar bent om anderen te begeleiden. Misschien wel nooit, misschien wel altijd.

Paniek

Deze week bijvoorbeeld, had ik het even moeilijk met een oud stuk dat ik gespiegeld kreeg in de vorm van een afwijzing. Dat oude stuk heet ‘ik krijg geen kans’ en hoort bij het pubermeisje waar ik de vorige keer over sprak in één van mijn blogs. Ik werd na een gezellige avond midden in de nacht wakker met een enorm kloppend hart, een angstig gevoel, en allerlei paniekerige gedachtes die me in hun greep hielden. Ik kon niet meer in slaap komen. Uiteindelijk zakte het tegen de ochtend wat af en heb ik mijn afspraak voor die dag afgezegd en in herstel doorgebracht. Mijn aarding was even helemaal weg, dus ik ben naar de tuin gegaan en heb daar een uur of twee in gewerkt. ’s Avonds vroeg naar bed gegaan en zondag was ik weer een beetje oké.

Afwijzing als bescherming

We krijgen altijd wat we nodig hebben, heb ik gemerkt. Zeker in deze tijd, waarin alles zich razendsnel manifesteert. Zo was ik afgelopen week naar het Spirit Business Event van Simone Levie en Dolly Heuveling van Beek, en daar was ook gastspreker Gabrielle Bernstein. Ik had in januari het boek The Universe Has Your Back (Het Universum staat Achter Je) gelezen en was onder de indruk. Tijdens het evenement zei Gabby de magische woorden in reactie op een vraag uit het publiek: Rejection is Protection. Wat me terugbracht bij mijn pijn van de dagen ervoor, en me deed inzien dat het niet een afwijzing is, maar een mismatch in energie. En dat er altijd iets voor in de plaats komt dat beter en mooier is dan je zelf kunt voorstellen. Want het leven, het universum, bestaat uit oneindige mogelijkheden, meer dan wij als mens kunnen bevatten. Dus is de boodschap, geef je in vertrouwen over. Geef je probleem aan het universum, en maak je niet druk over de oplossing.

Loslaten en vertrouwen

Dat overgeven is moeilijk. Zeker als je in je systeem hebt dat er slechte dingen kunnen gebeuren. Want die gebeuren ook, kijk maar naar het nieuws. Maar het punt is, dat als je in die trilling van negativiteit en angst gaat zitten, je het ook naar je toetrekt, en dat wil je niet. Dus is het zaak jezelf zo snel mogelijk een halt toe te roepen en in een hogere vibratie te gaan.

Kiezen

Want, zoals Louise Hay al zei, “No matter how large a problem you may think you have, you are only dealing with a thought. And the thought can be changed.” Gedachtes zijn van jou en bepalen je emoties. Prettige, positieve gedachtes maken dat je je prettig en positief voelt, en negatieve gedachtes maken dat je je minder goed voelt. Dus positief denken? Ja, en ook je negatieve gedachtes minder op waarde schatten. Bevestigende gedachtes herhalen (affirmeren) leidt ertoe dat je trilling omhoog gaat, en daarmee kun je dus uit een negatieve spiraal klimmen. En dat gaat met kleine stapjes. In mijn geval, van de paniekaanval, waren de eerste stapjes te denken: Dit gaat weer voorbij. Wat heeft mijn lichaam nu nodig? Hoe kan ik het beste voor mezelf zorgen? Ik ben toe aan rust, buitenlucht en afleiding. Ik nam daarmee mezelf serieus zonder die negatieve spiraal weer helemaal tot de bodem af te gaan. En nu, een week later, voel ik zelfs de inspiratie en het vertrouwen weer door me heen stromen. Terwijl ik dit schrijf, breekt de zon door. Dank je wel, universum! Dank dat ik mag vallen en mag ervaren hoe snel ik ook weer kan opstaan.


16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page