
mailto: info@praktijk-hartfrequentie.nl
Hartfrequentie
praktijk voor
bewustwording en integratieve psychotherapie
Psychosociale therapie
Ik noem mijzelf graag een psychosociaal therapeut. In mijn consulten maak ik gebruik van een combinatie van verschillende technieken en disciplines om sociaal-emotionele en psychische klachten (soms ook lichamelijke, als het valt onder psychosomatiek) te behandelen. We kunnen dan kijken wat op dat moment het beste bij jou en je vraagstuk past. Therapie is immers maatwerk. Psychosociale therapie is bewezen krachtig, en ik heb hiermee al vele mensen succesvol mogen helpen, zoals je in de reviews kunt lezen. Mijn manier van werken wordt meestal ervaren als doelgericht, warm, betrokken en doorleefd, met een humoristische noot waar dat gepast is.
​
De therapie bestaat doorgaans uit vier fases. De eerste fase is verkenning of helderheid. Dat begint met een goed gesprek. Ik stel daarin veel verdiepende vragen om jouw bewustwordingsproces op gang te krijgen en om een beeld te krijgen van jouw vraag of probleem. En als er helderheid is, gaan we over tot de tweede fase, het veranderwerk, zodat jij je uiteindelijk ook anders gaat voelen en gedragen. In deze fase van de therapie kan ik gebruik maken van verschillende technieken, voornamelijk uit de NLP, transactionele analyse, EMDR en hypnotherapie. Lees hier meer over hypnotherapie. De laatste fase van de therapie noem ik de 'oefenfase'. Daarin ga je het geleerde in de praktijk brengen, en spreken we met langere tussenposes af om je voortgang te bespreken. De vierde en laatste fase is de afronding. Meestal is dat in één of twee gesprekken gedaan, en kun je terugblikken op een leerzame periode in je leven.
Wat kun je verwachten van psychosociale therapie? Ik noem het ook wel eens voor de grap 'De cursus omgaan met jezelf'. Want in de therapie word je je bewust van je onderbewuste patronen, overtuigingen, drijfveren, dynamieken en gevoelige snaren. Soms is het nodig om (valse) hoop en macht los te laten om verder te kunnen. Soms is het nodig om te rouwen om dat wat er was of juist niet is geweest. Dat lijkt allemaal vrij veel. Maar gelukkig ontdek je er ook handvatten voor, waardoor je er anders mee kunt omgaan. Ook kan het zijn dat je minder psychische pijn ervaart omdat je hebt geleerd om zorg te dragen voor de gekwetste delen in jezelf. In bijna alle gevallen ontstaat er een andere houding ten opzichte van jezelf (en vaak ook naar je medemens): eentje van mededogen.
​​