top of page

Specialisaties

Relatieproblemen door verlatingsangst of bindingsangst, afhankelijkheid en relatieverslaving

​

Hieronder valt de problematiek die terug te voeren valt op onze hechting als kind. Hechting is het proces van het opbouwen van een emotionele band met de ouders/opvoeders. In de psychologie wordt onderscheid gemaakt tussen veilige en onveilige hechting. Met een veilige hechting krijg je als kind mee dat je oké bent, en dat andere mensen ook te vertrouwen zijn. Je ontwikkelt als het ware een basisvertrouwen waarmee je veel situaties in het leven aankunt. Als je ouders om wat voor reden dan ook emotioneel minder beschikbaar waren, is de kans groot dat je, net als ik, onveilig gehecht bent. In partnerrelaties loop je tegen problemen aan als verlatingsangst/bindingsangst en afhankelijkheid. Je hebt de ander als het ware nodig om je de liefde te geven, die je onbewust nog steeds zoekt vanuit het kind in jou. Je trekt 'foute' partners, omdat die lijken op wat je gewend bent vanuit je kindertijd. En dan nu het goede nieuws: je kunt dit patroon keren.

​

​

Burn-out problematiek

​

Bij een burn-out ben je letterlijk op. Het is officieel een werkgerelateerd fenomeen, maar ik schaar er ook de opbrandingsklachten onder die door privé omstandigheden kunnen ontstaan. Want als je in je privé structureel over je grenzen heengaat, kun je wel degelijk opgebrand raken. Wat ik gezien heb is dat burn-out vaak voorkomt bij mensen die geneigd zijn om de ander boven zichzelf te stellen, mensen die moeilijk grenzen kunnen aangeven, hoogsensitieve, empatische mensen, mensen die als kind geparentificeerd zijn (je hebt verantwoordelijkheden op je genomen die niet passend waren voor je leeftijd), oudste kinderen, onveilig gehechte mensen, en mensen met een sterke innerlijke criticus (bijvoorbeeld als gevolg van een strenge opvoeding).

​

Jongvolwassenen

​

Als jongvolwassene (18-25 jaar) kom je in een periode in je leven waarin je aan het ontdekken bent wie je echt bent, wat jouw visie op de toekomst is, hoe je in het leven wilt staan en met wie. Naast dat je aan het ontdekken bent wie je zelf bent, los van je ouders, ga je misschien naar een andere stad verhuizen om te studeren en moet je daar een nieuw leven opbouwen, of begin je aan je eerste baan of krijg je eerste echte relatie. Een heel bijzondere en mooie fase in je leven. Maar ook ééntje waarin je keuzestress kunt ervaren, of tegen problemen als faalangst of perfectionisme en het omgaan met veranderingen die angst of verdriet oproepen, of afwijzing kunt aanlopen. Misschien is jouw thuissituatie ook niet zo fijn, ben je kind van gescheiden ouders of heb je een ouder met psychische problemen of een verslaving, wat betekent dat er veel op jouw schouders terecht komt. In dat geval ben je welkom om samen eens te kijken wat ik voor je kan betekenen. Je bent niet alleen!

​

Traumaverwerking

 

Bij trauma denken we vaak aan een heel heftige gebeurtenis zoals een beroving of een ongeluk. Dat zijn inderdaad gebeurtenissen die traumatisch kunnen zijn, en waar je nu nog steeds last van kan hebben, doordat je bijvoorbeeld flashbacks hebt naar het moment, of je moeilijk kunt ontspannen. Maar ook andere gebeurtenissen kunnen een trauma vormen, zoals dat je in het verleden gepest bent, of dat je veel vrienden hebt verloren, of dat je afgewezen bent in de liefde. Meestal verwerk je deze gebeurtenissen zelf voor een heel groot deel, maar soms is het goed om met een therapeut te werken, als je merkt dat het je nog steeds dwarszit of je belemmert in je functioneren. Eén van de methodes die ik gebruik om trauma's mee te behandelen, is EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). Lees hier meer over EMDR.

​

​

Omgaan met hoogsensitiviteit

​

Hoewel ik geen HSP-coach ben, heb ik gemerkt dat ik met mijn manier van werken jou in contact kan brengen met jouw eigen manieren om met je hoogsensitiviteit om te gaan, zodat je het meer kunt zien als een kwaliteit dan als een last. Want wat voor jou werkt is heel persoonlijk. Hoogsensitieve mensen hebben in de regel problemen met aarding, met energieën van anderen en met grenzen stellen (voor zichzelf en voor anderen). Aarding of gronding is superbelangrijk voor HSP-ers, maar er zit vaak een weerstand op. Die weerstand samen onderzoeken kan nuttig zijn. Als je last hebt van energieën van anderen, die aan je blijven hangen, exploreer ik graag met jou de manieren waarop je jezelf schoon kunt houden en die energieën kunt afvoeren. Daarnaast is ook altijd een onderdeel van het traject het stellen van grenzen: weten wat van jou is en wat van de ander, leren liefdevol 'nee' te zeggen en goed naar je eigen lichaam luisteren. De beste vorm van respect is zelfrespect!

​

bottom of page